Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schneider CA 1

4. 5. 2013

 Francouzi nezůstali dlouho pozadu a hned ve stejném roce 1916, jako Britové, sestrojili na americkém podvozku tahače Holt svůj první tank. Pod vedením plukovníka Estienne vzniklo útočné vozidlo nesoucí název Scneider CA 1. Francouzské vládě se nové obrněné vozidlo zalíbilo, a proto ho nasadila do války v roce 1917. Celkem ze 400 vyrobených kusů se do bitvy dostalo 132, ale většina byla zničena, či neopravitelně poškozena. Hlavní nevýhodou tohoto typu byla jeho neohrabanost v terénu. Prazvláštní zkonstruování, kde podvozek byl menší než zbytek tanku, nedovolo posádce dobře manévrovat. Na přídi útočného vozidla, připomínají loď, byla namontována řezačka plechu. Kanón byl připevněný na boku (podobné jako M3 Lee/Grant). Výzbroj doplňovaly dva kulomety Hotchkiss ráže 8mm.

 

Pokud se vše povedlo, zda vám třeba nevybouchly nádrže uložené hned vedle děla a munice, a tank se dostal v pořádku na bojiště, pak ještě ani zdaleka všechny útrapy neskončily. Jelikož v tanku byla prachbídná ventilace, členové posádky se udusily, nebo byly popáleni žhavými náboji, nebo upadli do bezvědomí.

 

Roku 1917 francouzská vláda zastavila další výrobu a rozhodla se, že všechny doposud vyorbené Schneidery nahradí britskými tanky.

 

Parametry Schneider CA 1
 posádka  6/7
 hmotnost  15tun
 rychlost  7km/h
 kanón  75mm
 pancéřování  11,5mm
 dojezd  48

 

sch6.jpg

 

schneider_1.jpg

 

schneider_ca_1_france-15864.jpg

 

schz.jpg